Kuchnia prowansalska, czyli co warto zjeść w Prowansji?

Prowansja leży na południu Francji i jest jednym z najczęściej odwiedzanych regionów Francji. Trudno się dziwić. Lawendowe pola, wyśmienite jedzenie, krajobrazy zapierające dech w piersiach. W tym artykule opowiem Wam o daniach kuchni prowansalskiej. Prowansalska kuchnia jest pyszna i aromatyczna dzięki świeżym i dorodnym produktom dojrzewającym w pełnym słońcu oraz ziołom, które porastają wzgórza Prowansji! Oto to czego musicie spróbować podczas waszej podróży po Prowansji.

 

Aioli – król wśród sosów śródziemnomorskich

Sos Aioli nazywany  jest „masłem Prowansji„. Uznawany za fundament kuchni śródziemnomorskiej, intensywny w smaku i aromatyczny. Pasuje do mięsa, ryb i różnego rodzaju przekąsek. Dobrze przygotowany sos jest tak gęsty, że można postawić w nim łyżkę! Jest tylko jeden mały szkopuł….. jeden z głównych składników sosu to czosnek, zatem zalecam, aby wszyscy z towarzystwa spróbowali aioli, aby móc swobodnie rozmawiać, bez konieczności zasłaniania ust 🙂

Owocowa słodycz Prowansji

Kandyzacja, czyli proces zastępowania zawartej w owocach wody słodkim syropem, pozwalający zakonserwować owoce, zachowując ich smak oraz kolor, witaminy i sole mineralne, znali już starożytni Chińczycy i Rzymianie. Pierwsi używali cukru, drudzy miodu. Francuzi poznali tę sztukę w średniowieczu wraz z powracającymi ze Wschodu krzyżowcami, którzy przywieźli w swoich bagażach m.in. „słodką sól”, czyli cukier. W produkcji kandyzowanych owoców już w XIV wieku wyspecjalizowało się prowansalskie miasto Apt i słynie z niej do dziś.

Anchois i Czarne oliwki

W Prowansji łowi się duże ilości ryb i owoców morza. Ze zmielonych filetów anchois (zwanych także sardelami) i czosnku tradycyjnie robi się domową pastę Anchöiade. Każda rodzina ma własny przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie – do pasty dodaje się oliwę z oliwek, pieprz, odrobinę octu. Służy jako dip do surowych lub grillowanych warzyw lub grzanek. Natomiast z połączenia czarnych oliwek i anchois, zmielonych z kaparami i czosnkiem powstaje pasta Tapenade. Podawana zwykle z grzankami, na przystawkę, ma na celu zaostrzyć apetyt i jest idealnym dodatkiem do słynnego pastis – czyli alkoholu anyżkowego.

Bouillabaisse, zupa rybna z certyfikatem 🙂

Bouillabaisse, to zupa rybna. Znana jest w wielu miejscach na wybrzeżach Morza Śródziemnego. Jednak tylko jedna jej odmiana, przyrządzana w okolicach Marsylii, zdobyła światową sławę. W portowych restauracjach tego miasta serwują fantastycznie przyrządzoną Bouillabaisse, podobno najlepszą na świecie, ale trzeba zamówić ją dzień wcześniej ze względu na skomplikowany sposób przyrządzania. Nazwa pochodzi z języka oksytańskiego i oznacza dwie podstawowe czynności wykonywane przy przyrządzaniu zupy (bolhir – gotowanie i albaissar – odcedzanie). W Marsylii tylko niektóre restauracje posiadają specjalny certyfikat, który gwarantuje, że „ich zupa” spełnia wszystkie kryteria prawdziwej bouillabaisse. Uwaga, zupa nie należy do najtańszych, ale zdecydowanie warto jej spróbować! I nie zamawiajcie nic więcej, zupa, to tak na prawdę „pełne” danie z gotowanymi rybami i ziemniakami. Na pewno wyjdziecie najedzeni!

 

Zioła prowansalskie, niezbędnik w każdej kuchni

Zioła prowansalskie to mieszanka ziół tj. rozmaryn, bazylia, tymianek, cząber, oregano i kilku innych. To właśnie ta unikatowa kompozycja ziół sprawia, że zioła te stały się sławne na całym świecie i każdy szanujący się kucharz ma je w swojej kuchni. Zioła prowansalskie można kupić na całym świecie, ale zapewniam, że te kupione w Prowansji, będą miały wyjątkowy smak i aromat. Zioła możecie kupić na wagę, w specjalnych lnianych woreczkach lub młynkach. To również idealna pamiątka z Prowansji.

Wycieczka do Prowansji z nami 🙂

Czy zapragnęliście spróbować tych specjałów prowansalskich? Jeśli tak, to nasze biuro podróży organizuje wycieczki z pełnym pakietem atrakcji i prowansalską kuchnią. Zajmujemy się rezerwacją hoteli, transportu, przygotowujemy indywidualne programy zwiedzania Prowansji wraz z dokładnymi adresami i miejscami do zobaczenia. Na dwa czy trzy dni do grupy dołącza również polski przewodnik po Prowansji, żeby pokazać i opowiedzieć o najbardziej interesujących miejscach. Zwykle z takiego rozwiązania korzystają rodziny, czy grupy przyjaciół. Najbliższą wycieczkę organizujemy już na przełomie czerwca i lipca! Jeśli jesteś zainteresowany taką formą zwiedzania zapraszamy do kontaktu za nami.

 

Życzę Wam wspaniałego odkrywania Prowansji!

Janek, Wycieczki do Francji