Francuskie przysmaki, czyli czego trzeba spróbować jadąc do Francji?


Żabie udka i ślimaki — to stereotypowy obraz francuskiej kuchni. Czy znajduje się w nim, chociaż ziarnko prawdy? Jakie dania naprawdę uwielbiają Francuzi i czego warto spróbować jadąc do tego pięknego kraju? Moje propozycje poznasz poniżej.

Zupa cebulowa

To jest jedno z najsłynniejszych dań francuskich. Warto zauważyć, że za jej odkrywcę uważa się słynnego Króla-słońce, czyli Ludwika XIV. Jest ona przygotowana z białej słodkiej cebuli, czosnku i bulionu mięsnego. Niezapomnianego smaku dodaje jej białe wino. Podawana jest zwykle z grzankami.

Warto zauważyć, że jest to raczej danie jesienno-zimowe, chociaż będąc we Francji latem, mimo wszystko warto jej spróbować.

Ślimaki

Czas przejść do prawdziwego francuskiego przysmaku. Potraw z tymi mięczakami jest wiele — warto spróbować, chociaż najsłynniejszego francuskiego dania, czyli ślimaka gotowanego po burgundzku (Escargot a la bourguignonne). Pieczone są one z muszlą wraz z przyprawami i specjalnym rodzajem masła.

Warto zauważyć, że jedzenie ślimaków nie należy do zadań najłatwiejszych — nawet niektórzy Francuzi mają z tym kłopoty. Dlatego warto pierwszy raz jeść je w gronie osób, z którymi czujesz się swobodnie.

Ostrygi i małże

Czas przejść do kolejnych mięczaków, które we Francji są bardzo popularne. Można je spotkać w różnych miejscach, znajdziesz również bary typu fast-food, w których sprzedawane są właśnie małże i ostrygi.

Te pierwsze są podawane z różnymi sosami, ziołami, a nawet z różnymi serami. Natomiast ostrygi najczęściej podawane są wraz z cytryną i winem. Warto zauważyć, że ostrygi powinny delikatnie drżeć — jest to oznaka tego, że są one żywe i świeże.

Z ostrygami i małżami jest podobnie jak ze ślimakami — nieślimakami — nie każdemu te dania przypadną do gustu. Zaletą ostryg i ślimaków jest to, że znacznie łatwiej jest je spożywać.

Kasztany

We Francji cieszącym się popularnością sezonowym przysmakiem są kasztany. Jeżeli chciałbyś spróbować tego przysmaku w Polsce, to pamiętaj, że kasztany rosnące w naszym kraju są niejadalne!

Natomiast jeżeli wybierzesz się do tego kraju w sezonie, w którym można spotkać kasztany, to warto ich spróbować. Oczywiście najsłynniejsze można dostać na placu Pigalle.

To tylko część specjałów kuchni francuskiej

Wyżej wymienione potrawy to tylko część specjałów francuskiej kuchni. Jeżeli uważasz, że lista powinna zostać uzupełniona o jakieś potrawy, albo chcesz zobaczyć drugą część tego artykułu na blogu, to koniecznie zostaw komentarz. Warto również zwracać uwagę na to, gdzie się je, a na blogu niedawno pojawił się artykuł o restauracjach w Nicei.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewodnik po Lazurowym Wybrzeżu, darmowy e-book w PDFDarmowy e-book dla Ciebie!

Przewodnik z najważniejszymi miastami i atrakcjami Lazurowego Wybrzeża.

18 stron, które ułatwią Tobie zwiedzanie Francji.

>> POBIERAM DARMOWY E-BOOK <<

Darmowy e-book z przewodnikiem!